2012. július 19., csütörtök

Sarkantyúka, az indián gyógyító

Az indián hagyományok szerint a sarkantyúka a Nap növénye, tisztaságot és erőt ad. Elsősorban azok éltek vele, akiket a törzs harcosoknak szánt. Tisztaságot és erőt ad. Korábban azt olvastam erről a kis növényről, hogy hajhullás ellen is használ, ezért elvetettük a kertünkben és ki is kelt! :)
Nem győződtem meg a gyógyhatásairól, de máris megkedveltem, olyan szép kis növény. 

"Alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy az emberi szervezet gond nélkül befogadja, hosszú távon is szedhető, túladagolni nem lehet, és alkalmazásának nincs semmiféle ellenjavallata. Még állapotos és szoptató kismamák is szedhetik. 
A belőle készített tinktúrát sikerrel használhatjuk hajhullás esetén, emellett a növény a hajnövekedést is serkenti. Frissen szétmorzsolt levelei fertőtlenítik a sebeket, és felgyorsítják a sebgyógyulás folyamatát.

Főleg a bakteriális fertőzés kezdeti szakaszában képes teljes mértékben megállítani a betegség fejlődését. Felettébb megbízhatóan “dolgozik” a vese, a húgyhólyag, a prosztata és a női nemi szervek gyulladásos megbetegedéseinél, valamint a légutak legkülönbözőbb gyulladásainál. Kiváló eredményeket sikerült vele elérni olyan hallójárat-gyulladás esetén is, amelynél az antibiotikum-kezelés nem volt hatásos. A sarkantyúka hatásai azonban nem korlátozódnak kizárólag a baktériumokra, hiszen hatékonyan szembeszáll a vírusokkal és gombákkal is.


Pikánsan csípős – és rendkívül egészséges

Pompázatos színű virágzata, kerek levelei és magjai is ehetők, sőt nagyon finomak, ezért nemcsak gyógyhatásaiért lehetünk hálásak, hanem pazar salátanövényként is hasznosíthatjuk a konyhában. Levelei és virágai is rengeteg C-vitamint tartalmaznak, kissé pikánsan csípős, fűszeres ízük van, és saláták mellett szendvicskrémekbe is belekeverhetjük – vagy csak simán a vajas, esetleg sajtos kenyérre hintjük. A növény bimbóit eltehetjük ecetbe, ízük leginkább a kapribogyóéhoz hasonlítható. A növény legpikánsabb ízű része a magja, és a többi résztől eltérően, a magok hashajtó hatásúak.


Ha jót falatoznak a sarkantyúkából, nemcsak kulináris élvezetben lesz részük, hanem egészségükért is sokat tesznek. Azt hiszem, ez a lényeg. Egy szó, mint száz: ha a sarkantyúka első kóstolásra nem ízlene, próbáljanak erőt venni magukon, mert megéri.

A sarkantyúka ugyanis messze földön híres antibiotikum-szerű hatásairól. Tapasztalatok szerint több mint 40-féle baktériumtörzzsel képes elbánni, többek között a rettegett Staphylococcusszal is. Általánosságban elmondható, hogy a sarkantyúka – tinktúra, tea vagy friss levelek formájában – segít lerövidíteni a baktériumfertőzés okozta betegségekből való gyógyulás idejét, illetve megakadályozza a betegség újbóli megjelenését. Kiválóan alkalmazható megelőzésképpen, illetve az antibiotikumok remek természetes alternatívája lehet; de ha arra van szükség, jól kiegészíti az antibiotikum-kezelést, hiszen felerősíti és gyorsítja az antibiotikumok hatását.

http://www.herbamed.holtalalok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=122:bevezet

1 megjegyzés:

  1. A sarkantyúkában lévő kén csökkenti a hajhullást - a femina-cikk szerint
    http://www.femina.hu/szepseg/hajhullas_ellen_hajviz

    VálaszTörlés