2011. február 18., péntek

Kecsketej

Kecsketejből készül szappan és a kecsketej fogyasztásra is alkalmas -  jó alternatívája a tehéntejnek.

Állítólag: "A kecsketejből nyert telítetlen zsírsavak nagyon hasonlóak a fejbőr által termelt zsírokhoz, így a fejbőrre kerülve könnyen beszívódnak az általuk szállított fontos hatóanyagokkal együtt. Így a tápanyagok eljutnak a bőr mélyebb rétegeibe is. A hatóanyagok felszívódnak, javul a mikrokeringés, a tápanyagfelvétel és a hajhagyma ismét élni kezd. Folyamatos tápanyagbevitel esetén elindul a hajnövekedés."
link
A Magyar Parlagi Kecske Klub :) oldala szerint : "A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim,és több mint 70 telítetlen zsírsav. Elektrolit tartalma gyulladáscsökkentő, ezért külsőleg használva alkalmas a bőrallergia, ekcéma és kiütések enyhítésére. Nemcsak magas az ásványi anyag tartalma, de megegyezik a bőr védőrétegében találhatóakkal, így a belőle készült szappanok mindennapi használat alatt sem szárítják a bőrt. Lúgos kémhatású, így visszaállítja a bőr normál PH- értékét."

A kecsketejben található legfontosabb anyagok:
Proteinek: Igen jól emészthető proteinek (albuminok, globulinok és kazeinek). Finom, egyenletes eloszlásuk miatt jobban emésztjük ezeket, mivel az enzimek könnyebben hozzájuk férnek. A kecsketej fehérjéi a gyomorban lágyra alvadnak. Nagyon kevés benne az alfa-s-1-kazein, ezért kevéssé allergén hatású.
 

Zsírsavak: Sok, biológiailag értékes rövid és közepesen hosszú zsírsav. Ezen kívül gazdag kétszeresen telítetlen konjugált linolsavban (CLA). Ez rákvédő hatású, ugyanakkor véd az érelmeszesedés ellen, és klinikai tanulmányok eredménye szerint csökkenti a test zsírtartalmát is, ezzel párhuzamosan növelve az izomtömeget.
Ásványi anyagok: Kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor és klorid.
Nyomelemek: Réz, cink, foszfor, bór, titán, króm, jód, viszonylag kevés vas.
Vitaminok: A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitaminok, Nagyon kevés B12-vitamin és folsav. A kecsketej azért annyira fehér, mert A-vitamint tartalmaz. Ezzel szemben a tehéntej az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben, ami fontos a kalcium felszívódásához.
Enzimek: Nyolcféle enzim, plusz a koenzim Q10, amely antioxidáns hatású és sejtjeink nélkülözhetetlen alkotóeleme. Leginkább a tüdőnknek, szívünknek és májunknak van szüksége sok koenzim Q10-re, főképp a 40. életév után, amikor a testünk egyre kisebb mennyiségben kezdi termelni.
link

1 megjegyzés:

  1. Hali. Van valakinek tapasztalata a MANE hajdúsítóval kapcsolatban?
    köszi, Éva

    VálaszTörlés