2012. április 19., csütörtök

Rózsavíz

A rózsa gyógyító hatása több évezrede ismert, napjainkban mégis kissé alábecsülik. A rózsa a legősibb kozmetikai szerek egyike és már az antik időkben is medicinaként használták. A rózsavíz receptek azóta ismertek  Használják stresszkezelésre, depresszió ellen és krónikus fáradtság leküzdésére.
A rózsa (rózsavíz) az első természetes dezodoráló szer lehetett és az első aromaterápiás szer, mely többszörös jótékony hatásról (nyugtató, stresszoldó, relaxáló) volt ismert,.
Hatásosnak bizonyult kozmetikai és bőrápoló szerként, bevetették akne és korpa ellen is. 
A rózsavizet kiváló stimuláló, vérkeringést serkentő hatása miatt ajánlják hajhullás ellen is, valamint a haj minőségének, állagának javítására. Közvetlenül a fejbőrre lehet tenni, ugyanúgy mint más olajokat vagy gyógynövényeket.

Rózsavizet vásárolhatunk is. Én nemrég a Corában vásároltam Indiából származó rózsavizet, az ára kb 600 Ft volt, de mennyiségre csak 2 dl lehet. Töményen illatozik.
Limonádéba keverve nyáron kitűnő frissítő ital készíthető a rózsavíz felhasználásával.

A haj kezelése:  Néhány csepp 100%-os organikus rózsavizet dörzsöljünk bele a fejbőrbe és hagyjuk rajta 15-20 percig, majd mossuk le a szokásos samponunkkal. Három-négy hónap elteltével hajunk erősebb, vastagabb szálú lesz (forrás).



Az akne természetes gyógymódja a rózsavizes kezelés (100 ml rózsavizet összekeverünk 100 ml alkohollal - vagy "camphorated", kámforos alkohollal) és gyengéden bedörzsöljük az aknés területet. Este, tisztálkodás után alkalmazzuk. 

Korpa ellen is hatásos természetes szer (keverjünk össze 500 ml rózsavizet 500 ml rummal (szesszel) és 25 ml ammóniával. Dörzsöljük be vele a fejbőrt hetente 2-4 alkalommal (forrás).


Rózsavíz készítése: 
Maroknyi friss vagy szárított rózsaszirmot tegyünk üvegedénybe. Öntsünk rá felforralt majd lehűtött vizet és hagyjuk 5-6 óráig benne a szirmokat. A rózsavíz máris használatra kész.

Egy másik recept: Végy két csésze rózsaszirmot a legerősebben illatozó rózsáról, adj hozzá 4 csésze forralt vizet. Hagyd állni üvegedényben két napig. Kevergesd gyakran, hogy a szirmok víz alatt maradjanak. A letisztult folyadékot fejtsd le jól zárható üvegbe.

A rózsavíz elsősorban a reumatikus megbetegedések természetes ellenszere. A teendő gyakori, forró rózsavizes lábfürdők vétele. Ennyire egyszerű a kezelése. Hátfájásra szintén jó a forró rózsavizes pakolás. 
Megfázásra is hatásos a rózsavíz, rózsavízbe áztatott zoknit húzzunk a lábunkra és aludjunk el abban.
Neurózis ellen is bevetik, a lapockák közötti rész és a nyaki hátgerinc meleg rózsavizes áztatását és alapos átmosását naponta végezzük el, két héten át. A gyenge immunrendszer erősítésére a forró rózsavizes fürdőket ajánlják, nagyszerű természetes szer. 

A rózsavíz hagyományos bőrtisztító és tonizáló szer. Ekcéma ellen is kitűnő. Megnyugtatja a fáradt, irritált szemet. Szájöblögetőként alkalmazva csökkenti az ínygyulladást, és az afták elmulasztásában is segít. Vasaláskor a ruhára spriccelt rózsavíz a ruhaneműnek rendkívül friss, üde illatot ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése