2011. szeptember 12., hétfő

Őssejtekkel kezelhetik a kopaszodást

Megtalálták annak a jelzőanyagnak a forrását a Yale Egyetem kutatói, amely növekedésre készteti a hajat. Felfedezésük - reményeik szerint - a kopaszodás új kezelési módjához vezethet. A kutatók a bőr zsírrétegében azonosították az őssejteket, és egérkísérletekben megmutatták, hogy a sejtekből származó molekuláris jelek szükségesek voltak a szőrnövekedéshez - idézte a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál


"Ha rá tudjuk bírni ezeket a bőrben lévő zsírsejteket, hogy kommunikáljanak a szőrtüszők tövénél lévő, alvó őssejtekkel, akkor rávehetjük a hajat az újbóli növekedésre" - magyarázta Valerie Horsley, a Cell című folyóirat legfrissebb számában megjelent eredeti tanulmány vezető szerzője.




A férfias típusú kopaszodásnál a fejbőrben még vannak őssejtek a szőrtüszők tövében, ám ezek az őssejtek már elvesztették a "hajregenerálásra felszólító" képességüket. A kutatók tudták, hogy ezeknek a tüszőőssejteknek a bőrből jövő jelre van szükségük ahhoz, hogy a haj növekedjen, tisztázatlan volt azonban ennek a jelnek a forrása.

Horsley kutatócsoportja megfigyelte, hogy amikor egy hajszál elhal, a fejbőrben lévő zsírréteg - amely a bőr vastagságát meghatározza - összezsugorodik. Amikor a következő hajszál növekedése megindul, a bőrben lévő zsírréteg újra megvastagszik.

Kísérleteikben a kutatók úgy találták, hogy az új zsírsejtek létrehozatalában aktív szerepet játszó őssejtekre volt szükség ahhoz, hogy az egerek szőre regenerálódjon. Megállapították azt is, hogy ezek a sejtek egy növekedési faktort termelnek, a PDGF jelű vegyületet, amely nélkülözhetetlen a szőrnövekedésben.
Horsley laboratóriuma további, a zsírőssejtek által kibocsátott jelzőanyagok után is kutat.

2 megjegyzés:

  1. Autodesk Fusion 360 Crack is American multinational program participation that produces software for the design and construction of buildings, engineering, media, and industries enjoyment.
    https://maccracked.com/autodesk-fusion-crack/

    Emby Premiere Crack is a media server used to organize, play and play audio and video on a wide range of devices.
    https://cracks4soft.com/emby-crack/

    Logger Pro Crack is a general purpose data collection and analysis software that allows you to easily collect data and measure readings.
    https://hdlicensed.com/logger-pro-crack/

    NetSpot Unlimited Enterprise Crack Free Download is the only professional app for wireless site surveys, Wi-Fi analysis, and troubleshooting on Mac OS X and Windows.
    https://windowscrack.net/netspot-unlimited-enterprise-crack/

    VálaszTörlés