2012. február 18., szombat

Görögszéna


Magjai hormonszerű anyagokat tartalmaznak, fitoösztrogén-tartalma jelentős. A fitoösztrogénekről azt tartják, eredményesen harcolnak az androgének ellen. 
Bőrgyógyászok oldalain olvashatjuk, hogy a nők androgén hajhullásánál hatásos kezelés külsőleg a fitoösztrogén, ösztradiol, kortizon tartalmú hajszeszek használata
A görögszéna az állítólag nagy sikerrel alkalmazott mellnövesztő szerek lényeges hatóanyaga is. Számos gyógyhatása ismert, fogamzásgátló és nemi vágyat felkeltő hatásuk mellett, a férfiaknál serkenti a haj növekedését, nőkben erősíti a méhet - írja a Terebess.hu. Az utóbbi időben hajnövesztő szerként bevált az alkalmazása, főleg kopasz foltok esetében - olvashatjuk itt is.

Nők esetében kifejti-e hatását a hajra, kérdéses. Az alábbi, ájurvédikus hajkezelő módszert bemutató videó azonban, mely görögszéna magot alkalmaz, nem tesz különbséget nők és férfiak hajproblémái között. 



Véletlenül bukkantam rá a következő videóra:



A görögszéna a leggyakoribb hajproblémákon segít, mint a korpa, hajhullás 
A hajat fényesen tartja

Görögszéna-pakolás:
1.)   2-3 teáskanál görögszéna magot áztassunk be éjszakára (de legalább 2-3 órára) egy fél pohár vízbe
Ha minden nap megiszod az áztatólét, egy hónap alatt a felére esik vissza a hajhullás
2.)   Daráljuk  sűrű péppé a beáztatott magokat
3.)   Keverjünk bele 2 teáskanál zsíros joghurtot
4.)   Vigyük fel a hajra és a fejbőrre, hagyjuk rajta száradni 20 percig. (Használjunk fürdősapkát, vagy valamit, nehogy a joghurt elkezdjen lefolyni)
Alkalmazzuk heti egyszer a hajnövekedés serkentésére


A görögszéna a Földközi-tenger vidékén, Nyugat-Ázsiában honos növény, amelyet már az ókor óta termesztenek, elsősorban Indiában, Marokkóban. Hazánkban is termesztik, de Magyarországon kevésbé ismert gyógynövény. 
A görögszéna egyike azon gyógynövényeknek, amelyek a legrégibb korok óta (már ie 3000) szolgálják az ember egészségének megőrzését. Gyógyászati értékét az indiai, egyiptomi (arab), görög, kínai népi- és tudományos gyógyászatban kiemelkedőnek tartják, fogyasztása ezen országokban általános. Közvetlen feldolgozásával számos szabadalmaztatott gyógyszer készül.


Gyógyhatások: Szélhajtószer, koleszterinszint csökkentő, erős hashajtó, cukorbaj elleni szer, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer, köptetőszer, vizelethajtó, izzasztószer, nemi vágyat fokozó szer.

A görögszénamag fogyasztása kedvezően hat a szoptató kismamák tejelválasztására. Természetes szteroidjai kedvezően befolyásolják a menstruációs ciklust. Jó hatású a menzesz előtt jelentkező tünetek (PMS) enyhítésére, csökkenti a változókori (menopausa) panaszokat, mérsékli a depresszió tüneteit. Hatásos a vérszegénység, az ásványi anyag hiány kiegészítő gyógyítására. Az ásványi anyagok és egyéb összetevői jelentős szerepet játszanak a csontritkulás (osteoporosis) kialakulásának megelőzésében.

2 megjegyzés:

  1. Tudja valaki hol lehet megvásárolni és mennyibe kerül? Köszi

    VálaszTörlés
  2. Görögszéna mag a Herbáriában kapható.

    VálaszTörlés