2011. január 15., szombat

Masszázs (Do-in önmasszázs)

-------- köszönet a beírónak a javaslatért  ------------------
"A keleti gyógyászat azt tartja, hogy életenergia, életerő áramlik bennünk, amelyeket a meridiánokon (energiapályákon) keresztül megszólíthatunk. A shiatsu esetében én harmonizálom ezeket a meridiánokat valaki másnak a testében, a Do-in-nal pedig saját magamon végezhetem ugyanezt.
A Do-in egymásra épülő gyakorlatok sorozata, amely kitartott mozdulatokból, finom ütögetésekből, nyújtásokból áll. Mindig a meridián pályákat nyújtjuk, illetve azokat szabadítjuk fel, aktivizáljuk. A helyes légzés nagyon fontos a gyakorlatok végzése közben, amelyeknek gyorsaságát a lélegzésünk ritmusa határozza meg. Légző gyakorlatokat a feladatoktól függetlenül is végzünk.
Alapvetően egy laza tornagyakorlatsorhoz hasonlíthatnám, de a Do-in végzése közben nagyon fontos a figyelem. Belső átéléssel segítjük magunkat, hogy a gyakorlatsorok még inkább hatékonyak legyenek. Olyan ez, mint az aktív meditáció. Általában a meditáció közben befelé fordulunk, átéljük a mindenséggel való egységünket, a Do-inban pedig ugyanezt tesszük, csak közben különböző mozdulatokat is végzünk. Erősítjük a testtudatosságot.
A Do-in gyakorlatok végzésekor nagyon sok embernél hatalmas előrelépést jelent az, hogy egyáltalán önmagát megérinti, hogy önmagát megütögeti. Végigmegyünk a karunkon a szív meridiánon, és végigkopogtatjuk, megsimogatjuk a saját izmainkat. Megismerjük, felfedezzük újra saját testünket. Nagyon sokszor elfelejtjük azt, hogy amíg magunkkal nem vagyunk jóban, amíg nem szeretjük magunkat, addig másokat sem tudunk szeretni."
link

Amikor taiji-ra jártam egy kínai mesterhez, bizony hasonló gyakorlatokat végzett! És minden óra szigorúan úgy kezdődött, hogy végigütögette magát adott pontokon. Mi pedig utánoztuk. ill próbáltuk utánozni. (akkor még nem értettem miért csinálja :) ). Sajnos ez a videó francia nyelvű




Jacques de Langre  - A Do-In 1 klasszikus hagyományai
http://www.scribd.com/doc/19711171/DoIn1

"A Do-in önmasszázs, könnyed ujjnyomásos és légzőgyakorlatok szervezett sorozata. Ezek a gyakorlatok szabályozzák az életenergia áramlását a gyakorlatot végző személy testében és tudatában. A Do-in kiegyenlíti és helyreállítja a testünkben keringő energiát és, ha szükséges, többlet kozmikus energiához juttatja szervezetünket.
A Do-in előnye, hogy gyakorlatai saját testünkön elvégezhetők, mindenfajta külső segítség, vagy műszaki tudás nélkül. Gyógyító ha­tása már a legelső gyakorlatsorozatok elvégzése után megmutatko­zik. Bár az akupunktúrával megegyező elvekre épül, a Do-inhoz semmiféle tű vagy más segédeszköz nem szükségeltetik. A hagyo­mány szerint a Do-in már jóval az akupunktúra előtt létezett és ered­ményei gyakran felülmúlják az akupunktúra eredményeit. A kezdők­nek ajánlatos mihamarabb megismerkedniük a legalapvetőbb és igen könnyen elsajátítható gyakorlatokkal, mert csak így válhatnak elég érzékennyé a Do-in gyógyító erejének befogadására és biztosíthatják a tiszta gyógyító energia beáramlását és keringését testükben."

"Megfelelő világítású és szellőzésű szobát válasszunk — legjobb a szabad ég alatt —, és testünkkel forduljunk kelet, a felkelő nap ég­ tája felé. Bár a nap bármelyik órájában végezhetjük az itt felsorolt gyakorlatokat, a legelőnyösebbek a kora reggeli órák. Könnyű öltö­zéket viseljünk, jobb, ha minél kevesebb ruhadarab van rajtunk — úgyis hamarosan felmelegszünk! Mindenfajta ékszert, gyűrűt, fülbe­ valót, órát, hidakat, hallókészüléket vegyünk le magunkról. Mossuk meg a szemünket és a fülünket, szájunkat és orrunkat jól öblítsük ki. A gyakorlatok előtt tartózkodjunk az evéstől és ivástól. Kiürített hólyaggal és belekkel kezdjük a gyakorlatokat. Kézkörmeinket, melyek a gyakorlatok során eszközeink lesznek, gondosan vágjuk le, puhít­suk meg és keféljük tisztára. Mivel sok gyakorlatot seiza ülésben (sarkunkon ülve) fogunk elvégezni, ajánlatos egy kis négyszögletes párnát vagy összehajtogatott pokrócot a földre teríteni, hogy erre tér­delhessünk. Akik nem tudnak seiza ülésben ülni, olyan méretű székre üljenek, melyen lábuk térdben derékszögben meghajlik"

3 megjegyzés:

  1. Sziasztok,

    most először tényleg fellelkesültem:)
    hirtelen meg is rendeltem egy DO-In-ról szóló könyvet+dvd-t. kíváncsian várom:)

    nemo

    VálaszTörlés
  2. most előőőőszöörr? :)) de nemo!! :))
    (vigyázz, mert a végén még tényleg kinő a hajunk :) )

    VálaszTörlés
  3. http://www.buddhizmus.hu/content/do-tanfolyam
    TANFOLYAM!!!! Pénteken

    VálaszTörlés