2013. július 22., hétfő

Ayurvéda - Pitta dosha, vagyis a tűz elem túlműködése


Az Ájurvéda szerint hajjal kapcsolatos betegségek okai lehetnek:
A Pitta dosha, vagyis a tűz elem túlműködése a szervezetben. A Pitta túlsúlya a nagyarányú tea, kávé, alkohol, hús- és cigarettafogyasztásnak köszönhető. A Pitta aránya a szervezetben a túl sok sült, olajos, zsíros, fűszeres, savanyú és fanyar ételek fogyasztása következtében is nőhet.
A túl sok vegyi anyag, a gyenge vérkeringés, vérszegénység, általános gyengeségérzet betegség után, szorongás, aggodalmaskodás és mentális túlterheltség szintén okozói a hajhullásnak.
Krónikus betegségek, mint pl. tífusz, korpa vagy tetű jelenléte a hajban, vagy hormonális egyensúlytalanság szintén okozói a hajhullásnak.

 

Kezelési lehetőségek:
Az első lépés a probléma gyökerének meghatározása a táplálkozásban és az életmódban, amely okozója a Pitta dosha túlműködésének.
  • Használj mindig természetes alapanyagú samponokat, szappanokat a haj tisztán tartására. Általában a kémiai vegyületeknek, melyeket a legtöbb samponban is megtalálunk, hőfokozó hatása van, melyek növelik a tűz jelenlétét a szervezetben, a Pitta doshát.
  • A haj rendszeres olajozása és a fej rendszeres masszázsa segít megállítani a hajvesztést.  Erre a célra használj kókusz- vagy mustárolajat hetente legalább 3 alkalommal! Az olajat juttasd el a hajtövekig és masszírozd be a hajas fejbőrbe!
  • Figyeljünk oda a napi, rendszeres bélmozgásra! Szorulás esetén egy enyhe hashajtás nagy segítség!
  • A hajhullást helyreállító diéta tartalmazzon sok levélzöldséget (pl. saláta, káposzta), tejet, gyümölcsöt és bimbós, csírás zöldségeket (pl. kelbimbó, karfiol). A diéta során vigyél be sok fehérjét, tejet, írósvajat (ghee-t), kovászt (élesztőt), búzacsírát, szójababot és A-vitamint a szervezetedbe!
  • A rendszeres testedzés nagyon hasznos és segít egyensúlyozni a súlyosbodó doshákat!
  • Hajmosás közben masszírozd erőteljesen a fejbőrödet. Ez segít felpezsdíteni a vérkeringést és aktivizálja a faggyútermelő mirigyeket.
  • A fejes saláta és a spenót dzsúszának fogyasztása hajnövekedést idéz elő.
  • Kókuszolaj és citrom vagy lime keverékének napi használata szintén előnyös! Ugyanígy segít a zöld koriander levének használata a fejbőrön!
  • Hajhiányos fejbőrön segít a citrom magjából és borsból készített paszta helyi alkalmazása!

 link

ajurveda_hat_iz.jpg

Ájurvéda - az indiai civilizáció egészségmegőrző rendszere
"Az ájurvéda több ezer éves múlttal rendelkező gyógyítási rendszer. A testet egészben nézi, és ehhez mérten megállapítja a testegyensúly zavar valódi okát. Tanításai alapján mindenki meggyógyíthatja magát.

Az ájurvéda meghatározza alkatunkat (dosa) majd ehhez mérten megnézi, melyik pszichofiziológiai típusba illünk bele (Vata, Pitta, Kapha)...
Az ájurvéda az egyéni alkatnak megfelelő, uralkodó dosát kezeli. Az aránytalanul megnövekedett dosát csökkenti, így például a Kapha alkatra hevítő, szárító terápiát alkalmaz, mivel az hideg és nedves tulajdonságú. Hevítés és nedvesítés használ a Vatának, hiszen hidegségre és szárazságra hajlamos.
A Pitta esetében pedig hűtés és szárítás a csökkentő hatás, mert az ő sajátosságai a melegség és a nedvesség. A dosákat szükség esetén ezzel ellentétes módon erősíti. ..."



"Az első táblázat segít, hogy meghatározzuk alkatunkat (dosa). Döntsük el mind a 20 pontban, hová tartozunk leginkább, jelöljük ezt 1-1 ponttal, majd az eredményt összesítve megkapjuk uralkodó testtípusunkat, s a ránk jellemző dosa-arányt is..."
link : (antalvali.hu)

A nemzetközi Chopra Centerben is elérhető egy teszt.
Pitta az alaptípusom :)  
link: Chopra dosha quiz

A Tulasi bejegyzésben írtam a Calendula Ayurvédikus rendelőről.  Az oldalukon volt egy Dósa-teszt, ami segít beazonosítani, hogy milyen diéta-féleséget ajánlatos követni. Én kitöltöttem :). Itt a végeredmény: Szama Pitta Dietika (Olajos, csípős, forró, kellemetlen illatú, híg). Az ígérvény: " 3 hetes diéta biztosítja a szervezet homeosztázisát- egyensúlyát , izomváz- kötőszövet-derma sav bázis stabilitását, ami rendkívül fontos bármilyen akut vagy krónikus infekciókor. Étkezést három részre kell osztani. Reggel 9 és este 19.00 óra között."   Ha van valakinek kedve kitölteni és utána csatlakozni hozzám, kipróbálhatnánk együtt (mindenki a saját étrendjét). Az a baj, hogy akivel eddig kitöltettem, mind ugyanazt kapta eredményül :(

Ld még: Deepak Chopra (Wikipédia link) - Tökéletes egészség az ájurvéda segítségével c. könyve. Csak antikvár példányokat találtam - link

1 megjegyzés:

  1. Nekem is a fenti eredmény jött ki...és lényegében én így is táplálkozom...

    VálaszTörlés