2013. július 22., hétfő

Hajpakolások


(7) Korianderes pakolás


A friss koriander leveleit egy mozsárban törjük össze, és adjunk hozzá egy kevés tisztított vizet (keveset, inkább cseppenként adagolva), az ebből kapott levet vigyük fel a fejbőrre és hagyjuk hatni legalább 1 órát.
Hajmosás előtt alkalmazzuk, hetente többször. A hajhullást 2-3 héten belül is megállíthatja, de 2-3 hónap a hatóideje. 

A koriander, más néven kínai petrezselyem vagy cigánypetrezselyem, serkenti a haj növekedését és megelőzi a hajhullást, minden értékes anyagot (esszenciális vitaminok, fehérje) biztosít a fejbőr számára. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik.

link



(6) Gyuri bácsi, a bükki füvesember tanácsai


"...Kezdjük a hajunkon – az enyém a lustaságtól ilyen, mert ma is meg tudnám csinálni, hogyha rendszeresen csinálnám, diólevéllel kenném be, diólevél teával. Hajmosás után a diólevél teát rajta hagynám, és akkor elkezdene nőni a hajam.
A másik módszer, amikor korpásodást akarunk gyógyítani, és kicsi hajerősítést akarunk csinálni, akkor csalánlevéllel történő hajmosás utáni leöblítés, majd beledörzsölni – diólevél teával, és 10-15 perc után leöblíteni.

És van egy olyan, amit kevesen alkalmaznak, pedig nagyon hatékony a hajukra. Egy fél citromlé, ugyanannyi tejszínnel és 4-6-8 csepp mandulaolajjal összekeverni és azt beledörzsölni hajmosás után a hajba, és ezt egy fél óra után le kell mosni, mert akkorra a mandulaolaj beszívódik a hajhagymákba, hihetetlenül jó korpásodásra és hajnövekedésre.

Van még sok minden más pl. a nagybojtorján gyökere, amit a Bánfi hajszeszbe tettek -a Herbária állította elő -, annak csak az első éves gyökere jó, amikor még nem hoz magot.

folytatás  itt




(5) Citromos pakolás 



A citromról széles körben ismert, hogy kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, azt azonban kevesen tudják, hogy legértékesebb méregoldó, méregtelenítő gyümölcsünk.
A citrom Indiából származik, ahonnan csupán a X-XI. században terjedt tovább. Mára világszerte elterjedt, és felhasználási területei is igen változatosak: több helyen még hajhullás és korpásodás ellen is használják, avokádó vagy mandulaolajjal keverve. (link)



(4) Avokádós hajpakolás 1.



Az avokádó az egyik legősibb haszonnövény. Olajokban, proteinben rendkívül gazdag és tápláló növény. A gasztronómián kívül a kozmetikai iparban rengeteg készítmény alapanyagát képezi, hiszen A-, C-, E-, B1- és B2-vitaminban gazdag, ezért a hajszálak egyik legjobb csodaszerének tartják. Biotintartalma miatt különösen a festések miatt igénybe vett, száraz, töredezett hajnak jelent gyógyír.

Egy érett avokádót hámozzunk meg, villával pürésítsük.Adjunk hozzá 2 ek olívaolajat, néhány csepp citromlevet és addig keverjük, amíg laza állagú illetve kenhető lesz. Ezt követően mossunk hajat, a nedves hajra vigyük fel a pakolást és alaposan oszlassuk el. Masszírozzuk a fejbőrbe és 20 perc elteltével alaposan öblítsük le.

- 1 avokádó
- 2 ek oliva olaj
- citromlé


Avokádós hajpakolás 2. - mélykondícionáló hatású

- 1 db közepes méretű avokádó - villával pürésítjük
- fél csésze majonéz (zsíros)
- 2 ek méz
- 3 ek oliva olaj 




_________________________


 (3) Vöröshagyma 


"nem 100%-os módszer, de van, akinél tökéletesen bevált: vöröshagymát lereszelve heti 2-3 alkalommal és hat héten át folytatott kúrával az alvó hajhagymák felébreszthetők.
Gyermekkoromban nagyszüleim ugyanezt petróleummal helyettesítették.
Mások a zöld diólevélből főzött teapakolásra esküsznek, minden esetre magam is találkoztam olyan idősebb úrral, akinek tar fejét egy ilyen kúra után pelyhedző haj borította. A kiválasztott hajnövesztő vagy hajregeneráló szerünket egy használaton kívüli törölközőt átitatva vigyék fel a fejbőrre, majd húzzanak a fejre neylonsapkát, ezt kössék le egy meleg kendővel vagy sapkával borítsák be, s egy-két óra hosszát hagyják fent. Volt,akinél már a harmadik héten megjelentek az előtte sima fejbőrön a pihés hajtövek, igaz, olyan is akadt, aki mindenféle próbálkozás ellenére kénytelen volt elfogadni tarságát"
(Rozgics Mária: Magyar élet magyar lélek, 2010, p 56)
___________________________________________

Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás. 

- kb 2 szem vöröshagyma
- víz



ez nagyon érdekes :), idézek:
"A vöröshagyma vírusölő hatásáról már én is sokat hallottam. A minap a következő levél akadt a kezembe a hagyma vírusölő hatásáról:
"1919-ben amikor az influenzajárvány megölt 40 millió embert (valószínű USA-ban), volt egy orvos ,aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát így tartva a családot egészségesen.

A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő évben több edényben hagymát helyezett el különbözőhelyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.

Egy másik eset:Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg páciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát és utána jobban érezte magát.
link


_____________

(2) Tojássárgája - oliva olaj - citromlé

Hajullást csökkentő pakolás. (a videó angol nyelvű, de a lényeg:) Keverjük össze a hozzávalókat, majd vigyük fel gyengéden a fejbőrre.
Mennyiség: olivaolaj: 2 teáskanál. A pontos mennyiségeket nem részletezi, de ha jól látom, mindenből csak keveset használ: kevés citomlevet és valamennyi tojássárgáját



- 2 tk oliva olaj
- citromlé
- 1 tojássárgája



(2 B)  Tojásos - citromos sampon

A tojásos-citromos sampon természetes fényt ad a hajnak. Elkészítéséhez keverjük össze egy citrom levét egy egész tojással, pár csepp ilóolajjal.

- 1 citrom
- 1 egész tojás
- illóolaj (pár csepp)


_____________


(1) Sörélesztős - Csalános hajpakolás


50 gramm sörélesztőt keverjünk össze 5 kanál oliva olajjal, 4 kanál langyos mézzel és egy csésze csalánlével (nyers összetört levelek, vagy csalánfőzet is lehet). Masszírozzuk a fejbőrbe a jól összekevert masszát, jól öblítsük le majd mossunk hajat. Kiváló hajhagyma erősítő pakolás. (link)

- 50 gr sörélesztő
- 5 ek oliva olaj
- 4 ek méz
- 1 csésze csalánlevél

11 megjegyzés:

  1. kipróbáltam a pakolást tojássárgája-olivaolaj+illóolaj kombinációban. Bőven elég egy fél tojás sárgája (főzésnél félretettem egy kicsit a tojásból). mindenből elég a kis mennyiség - a kevés hajúaknak. néhány óra után mostam le, de addigra már kicsit be is keményedett, beszáradt.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm a bükki füvesember linket,kipróbáltam a diófaleveles hajöblítést citrommal és bevált.Rengeteg szeren,samponon vagyok már túl,de a hajhullást csak ez csökkentette-köszi Berka!!!
    Zsanett

    VálaszTörlés
  3. Zsanett, hogy van a hajad? Hogyan készítetted a diófalaveles hajöblítést?

    VálaszTörlés
  4. Ugyan nem Zsanett vagyok, de már pár hónapja használok dólevelet, ill. csalángyökeret a hajamra. Először csak az egyikkel öblögettem mindig, de fogalmam sem volt, hogy melyik a hasznosabb.... Így inkább kombináltam a kettőt:D
    Egy nagy fazekam van, amibe lógatom a fejem hajmosás után. Ebbe kb 1,2 liter vizet szoktam tenni, mert úgy ér oda mindenhova a főzet. Felforralom, és az 1,2 literhez 8 teáskanál diólevelet, és 4 evőkanál csalángyökeret teszek. Ezt pár percig alacsony lángon forralom, majd azonnal leszűröm, és hagyom kihűlni. Natúr samponnal mosok hajat, és ha azt leöblítettem, jöhet a gyógynövényes hajáztatás - ameddig bírom, ez maximum 5 perc. Közben masszírozom is. A végén pedig ráöntöm az egészet, törölközőbe bugyolálom a hajam, majd megszárítom. Tehát nem öblítem le, mert szerintem úgy veszít a hatásosságából. Ezt pár hétig minden hajmosásnál csináltam, de utálok pepecselni, szóval már csak akkor szoktam mikor eszembe jut és van rá időm. A meglátásom szerint a hajhullásom egy szemernyit sem csökkent tőle, de segítette a babahajak növekedését - legalábbis áprilisban voltak durván kopasz területek két oldalt a fejemen, azóta pedig ezek csökkentek (eltűnni nem tűntek el), pedig azóta sokkal durvábban hullik, mint előtte bármikor, legalább kétszer annyira (abbahagytam a Diane35-öt.....). szóval én az új hajakat a gyógynövényeknek tulajdonítom, ugyanis mást nem is nagyon használok per pill, nincs értelme a jelenlegi hajritkulásomnál.

    Berka, te hogy vagy? Ajánlásodra használtam a Herzériát még tavaly, jó kis cucc, de a sampon úgy kiszárította a fejbőröm rendszeres használat mellett, hogy szinte éreztem ahogy a szárazságtól elsorvadnak a hajhagymáim.. de az ampullákat meg szoktam venni ha épp bioboltban járok.

    Üdv, Nussz

    VálaszTörlés
  5. valaki probàlta màr a hagymàs hajpakolàst? azt csak férfiaknak van?

    VálaszTörlés
  6. a tojasos hajpakolasrol szeretnek kerdezni valamit...elotte vagy utanna mossak hajat samponnal?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok. En probaltam a hagymat hajhullasra. Es bevallt. Most 31 eves vagyok es alopecia hajhullasom van es ujbol kiszeretnem probalni. Valaki nem tudna megmondani, hogy erre hasznalna-e?

    VálaszTörlés
  8. Nekem is Alopeciám van csak puha babahajaim vannak nagyon gyengék. Gyuribácsi nekem személyesen is a fenti pakolást ajánlotta (friss citromlé, tejszín, mandulaolaj). Ma próbaltam ki, a mandula és citrom bio. Kb. 10 percig masszíroztam az egész fejem vele, és beszéltem is a hajhagymáimhoz! :-) Annyira lüktettek tőle a hajhagymáim miután lemostam, hogy ez tuti hogy hatásos!!!
    Ezen felbuzdulva este rögtön a hagymapakolást is megcsináltam. Egy kisebb hagymát lereszeltem, és önmagában a fejemre tettem, fólpakkal leszorítottam kb. 1 órára. Megint nagyon lüktetnek a hajhagymáim!! Tuti ez is jó szer. De persze az eredményhez nekem még sok kezelés kell. Most lelkes vagyok!
    :-)

    VálaszTörlés