2010. október 4., hétfő

Illóolajok (rozmaring, levendula, teafa...)

Illóolajok, aromaterápia - hajhullás ellen

Ár: kb 1000 Ft
egy kis üveg illóolaj (kapható: bioboltokban, egyes gyógyszertárakban, stb)

Számos illóolajról olvashatjuk, hogy hajhullás ellen hatásosak.
Mi például itthon az illóolajokat már régóta sikeresen alkalmazzuk pl. megfázásos tünetek enyhítésére, hüvelygomba elűzésére (teafa), stb. Hajhullás ellen a következőt kevertük ki:
Bő fél dl olivaolajba cseppentettünk 15-15 cseppet az olajokból. Ez nagyjából 6-7 alkalomra lesz elegendő. Tehát egy kezelés kb 20-30 ml olaj + 2-2 csepp az olajokból (érdemes több adagot bekeverni egyszerre. Megfázásnál ugyanígy járunk el a mézzel - kikeverünk egyszerre egy nagyobb méz-adagot :). Lefedve tároljuk, különben elillan az illó! :) - pl egy kis üvegben. Mindig jól fel kell keverni használat előtt!

Az illóolajok vízben nem oldódnak, olajban, mézben igen. Az olivaolaj (ricinus olaj) hajra gyakorolt áldásos hatásáról (pakolások formájában) sokat lehet olvasni, de az olivaolaj lazább szerkezetű a ricinusnál, ezért választottam az olivát.

Felkenjük a fejbőrre (eloszlatva a hajat), 2-3 órára rajta hagyjuk, esetleg egész estére.
Folpackkal is körbetekerhetjük a fejünket, vagy neylonnal, majd rákötünk egy kendőt, sálat, vagy (meleg) törölközőt.
Én egész estére fenthagytam - lustasági okokból, alvásnál úgyis lecsúszott a folpack is, kendő is, ezért nem aggódtam a fejbőröm szellőzése miatt. Reggel mostam le, nem észleltem nagyarányú hajhullást, mint anno a ricinusolajos pakolásnál (bár ez utóbbiról nemigen panaszkodtak mások...)

A zsírosodásról majd beszámolok (a ricinusolajos pakolások nem zsírosítanak, sokak állítják és én sem tapasztaltam).

A következő fajta illóolajiokat kevertük az olajba:
teafaolaj
rozmaringolaj

levendulaolaj
kakukkfűolaj
+ bazsalikomolaj (nem volt itthon, de mehet bele)
+ zsályaolaj (nem volt itthon, de mehet bele)

____________
Teafa: Az Ausztráliában honos kisméretű fa ágaiból, leveleiből nyert halványsárga illóolaj friss, fűszeres, kámforos illatú. Tudományos kísérletek is bebizonyították a teafa illóolaj baktériumok, vírusok és gombák fejlődését gátló hatását. ...
Lábgombásodás és rovarcsípések kezelésére is kiváló. Segíti az égési sebek gyógyulását.
Alkalmazási területei: fog- és szájápolás; bőrproblémák kozmetikai kezelése
_____________
Kakukkfű: A népi gyógyászatban régóta ismert és használt gyógynövények egyike. A mediterrán területeken őshonos félcserje virágzó hajtásvégeiből desztillált olajat fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, köptető hatásáért ajánljuk. Ne használja terhesség, bélgyulladás, epilepszia esetén!...
_____________
Levendula: Ajánljuk arc-, haj- és testápoláshoz. Alkalmazási területei: nyugtalanság, szorongás, alvászavarok; izom- és izületi fájdalmak, sportsérülések kezelése, bőr vérkeringésének fokozása; bőrproblémák kozmetikai kezelése...
_____________
Bazsalikom: Hatása: fájdalomcsillapító, csiraölő, élénkítő, havi vérzést megindító, köptető, frissítő. Túlzott alkalmazása lehangoltságot okozhat. Kontraindikált terhesség esetén.
______________
Rozmaring: Hatása: fejfájás, hajhullás, korpásodás, reuma, sportsérülések, alacsony vérnyomás.
Terheseknek, epilepsziásoknak kontraindikált.

link link

(1) Megjegyzés:
Nálam úgy látszik segít az az olajkeverék, amit magamnak kutyultam. Valami bázisolajba (akár oliva olaj is lehet, de a legjobb a ricinus) belecsepegtetni rozmaring, levendula és teafa olajat. Utolsó hajmosáskor (tegnap) már alig pár szál hullott csak ki, de persze nem akarom elkiabálni. (Antea, 393)

3 megjegyzés:

  1. Szia Antea,

    Az illóolajos írásodhoz lenne egy kérdésem, hogy hány cseppet cseppegtetsz az olajokból, illetve mennyi ricinusba, és hogy ezt haj mosás után dörzsölöd a fejbőrödbe?

    Várom válaszod,

    Trixi

    VálaszTörlés
  2. trixi, a hoxán vagy egy fórum a hajhullásról, ott találod Anteát! a 393. bejegyzést keresd meg a hajhullós topicban (hoxa.hu)

    VálaszTörlés
  3. én egyébként 1-2 cseppre gondolok

    VálaszTörlés