2010. szeptember 16., csütörtök

Gyógynövényes hajfürdő, lemosások

(2) Diólevél (Juglans regia)- A dió fejbőrélősködők ellen kiváló (a korpát is ezek a láthatatlan organizmusok okozzák). A dió sokféle formában használható, nem csak a diófa levele, hanem maga a dióbél is, ill a dió héja. Állítólag kopaszodás ellen nagyon hatékony.

Diólevél I. módszer:
A diófa levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról lefosztva. Gyűjtési ideje: június-augusztus. (Én tegnapelőtt még találtam zöld leveleket a fán, de nem volt időm elkészíteni azóta sem... :( Mostanra kiszáradtak. Na majd jövőre...)
Két púpozott teáskanálnyi apróra vágott diólevelet forrázzunk le egy csésze forró vízzel, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le és a főzettel masszírozzuk a fejbőrt.
link

Diólevél főzete: Erős hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt. Fejtetvesség ellen is kitűnő szer. Teakészítés: 1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk.
link

Diólevél II. módszer (korpaellenes, fejbőrtisztító kúra):
50 gr diófa levelet összeaprítunk és 1 liter forrásban lévő vízzel leöntjük. 20-25 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A hajat először megmossuk (és leöblítjük), majd a főzetet a még nedves hajon alkalmazzuk.
A diófa levél főzete a korpát okozó baktériumok ellen hatásos, erősíti a hajgyökeret és segíti a haj regenerálódását.
_____________
a forrás angol nyelvű (magyar internetes oldalak mellett nemzetközi vizekre evezünk ezentúl): Infusion of 50 g of chopped leaves over which we pour a liter of boiling water, leave it covered for 20-25 minutes then we filter. The resulting solution is applied on the wet hair, after having first been washed with soap and rinsed. The infusion of walnut tree is a dandruff cure which strengthens hair roots and stimulates regeneration.
link

Érdekes link a diólevélről: http://diolevel.lap.hu/


(1) Szárított gyógynövények (5- 5 gr mindegyikből, csalánból 10 gr) : csalán, körömvirág, kamilla, rozmaring, levendula (persze a csalán a legtöbb) .
Vagy: 2 maroknyi szárított csalánlevél, 1-2 szál rozmaring, levendulát, 1 filter kamilla.
Leforrázni a hajmosás előtti napon 1,5- 2 liter vízzel, majd áztatni.

Megjegyzés: megvettem a gyógynövényeket, szárított formában...Holnap kezdődik az áztatás... Én most úgy csináltam hogy mindegyikből 5g-t a csalánból 10-et, 2 liter vízbe. (nikike 26, 1817)

6 megjegyzés:

  1. idézem demedinát: Én úgy csinálom immárom 4 hónapja hetente 2 x minden hajmosás után, hogy csalán, körömvirág, kamilla, rozmaring, levendula (persze a csalán a legtöbb) leforrázom hajmosás előtti napon. Majd másnap hajat mosok, leszűröm, megmelegítem és beleáztatom a hajam és fejtetőm. Előre hajtom a fejem és beleáztatom a meleg gyógynővényes vízbe. Úgy csináld, hogy a lavórba érjen a fejed teteje teljesen és közben locsolgatod és masszírozod a fejed, oldalt, füled mögött, mindenhol, majd a végén az egészet a fejedre/hajadra öntöd, szárazra törlöd és formázod, szárítod, ahogy szoktad. Valaki itt azt mondta, hogy a fejen állás is segít, mert vérbőséget okoz. Hát itt is ahogy belehajolsz a lavórba és "nyomod" kissé a fejed a lavórhoz, ez is okoz közben vérbőséget. Legalább 5 percig áztasd, ha bírod, lehet tovább is. 1, 5-2 lityi vízzel forrázom le a 2 maroknyi szárított csalánlevlet és az 1-2 szál rozmaringot, levendulát, 1 filter kamillát.
    Az én férjem is mondja néha, hogy "húúde fű szagod van" de azért ő is örül annak, hogy már nem vagyok kiborulva, hogy mennyi hajam kihullott:-)
    Kívánom, hogy neked is használjon. Azt gondolom, hogy helyileg a Varga hajcsepp mellé nagyon hatékony és kiegészítő therápiaként is hasznos. (hoxa, 2344 demediná)

    VálaszTörlés
  2. idézek: CSALÁNfürdő: Sziasztok!Nekem hajhullás ellen egy tippem van ami nagyimnak és anyukámnak is segített(pedig anyának semmi,szinte "hat szál haja volt" de hónapokig szárított csalánnal kezelték:)
    Úgy néz ki a dolog h csalánt összegyűjtjük egy kisebb szatyorkába,...kiszárítjuk....felfőzünk egy kisebb lábassal vizet ...ha felfőtt belerakunk igény szerint kinek több kell kinek kevesebb szárított csalánt...hagyjuk állni kb 10 percig és utána ha már a fejbőr elviseli, tegyük rá a fejbőrre, hajra, masszírozzuk jól bele... (mokuska, http://www.hajam.hu/forum/view.php?forumid=131&rend=1, 2009.02.01)

    VálaszTörlés
  3. demedinát idézem: Többen kérdezitek, ezért leírom a csalános gyógynővényes hajáztatást, hogy mindenki megtudja csinálni.
    Jön a tavasz, lehet szedni a gyógynővényeket:-) Olcsó, hatékony, egészséges, nincsenek benne kemikáliák és mesterséges szarok!!

    Csalán, levendula, rozmaring, körömvirág, kamilla ezeket leforrázom kb. 1, 5-2 liter vízzel a hajmosás előtti napon. Tehát ázik 24 órát vagy többet. Hajmosás előtt leszűröm, jól kinyomkodom a nővényeket, hogy minél több hatóanyag a vízbe kerüljön és megmelegítem, majd lavórba öntöm és ebben áztatom a hajam, fejtetőm, fejbőröm közvetlen hajmosás után. Csak Revalid sampont használok. Úgy csináljátok, hogy belehajoltok a lavórba és "nyomjátok" a fejtetőtöket a lavór aljához, így a kritikus területen fokozódik a vérellátás.
    Én jó 5 percig szoktam, mert tovább nem bírja a derekam. De ha ti tovább tudjátok csinálni az csak jobb, célravezetőbb és hatékonyabb.
    A mennyiség: a csalán domináljon, az legyen a legtöbb. kb. 2 marék, a körömvirág félmarék, a levendula és a rozmarig fél-fél szál és a kamilla 1-2 filter. Amikor leszűrítek barnás-zöldes színű vizet kaptok.

    Én augusztus óta, tehát 8 hónapja csinálom heti 2 x, minden hajmosáskor és nem merem abbahagyni:-)
    5 hónapig szedtem hajgyógyszereket (Revalid, HairClinic, Forcapil, A vit, E. vit Cink. . . ezeket egyszerre!!!!! - és fokozatosan hagytam el őket. Karácsony óta (3 hónapja) nem szedek semmit, csak ezt használom és a Varga hajcseppet, de ha ez az üveg elfogy akkor ezt is abbahagyom és csak a csalános áztatás marad.

    5 hónapja nem hullik a hajam és visszasűrűsödött. Őszintén ajánlom mindenkinek, nagy türelem kell és idő. Ismétlem: nem drága, erdőn-mezőn magatok is begyűjthetitek, nyilván a friss gyógynővény a leghatékonyabb, de szárított formában is lehet kapni, gyógynővényboltokban, drogériákban, patikákban.

    VálaszTörlés
  4. Szia!most akkor hajmosás előtt vagy hajmosás után kell ezt a kúrát megcsinálni légyszi ird meg,ÉS ha csak most a diófalevelét használom az is használ nem fog húllni töredezni a hajam ja meg persze száraz is.Előre is köszi a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      "közvetlen hajmosás után"

      Törlés
    2. A ricinus is segit főleg, ha a hajad száraz. És nem, nem lesz tőle zsíros a hajad, feltéve, hogy a hajpakolás után(min. 2órát hagyd fent) jól lemosod

      Törlés