Az indián hagyományok szerint a sarkantyúka a Nap növénye,
tisztaságot és erőt ad. Elsősorban azok éltek vele, akiket a törzs
harcosoknak szánt. Tisztaságot és erőt ad. Korábban azt olvastam erről a kis növényről, hogy hajhullás ellen is használ, ezért elvetettük a kertünkben és ki is kelt! :)
Nem győződtem meg a gyógyhatásairól, de máris megkedveltem, olyan szép kis növény.
"Alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy az emberi szervezet gond
nélkül befogadja, hosszú távon is szedhető, túladagolni nem lehet, és
alkalmazásának nincs semmiféle ellenjavallata. Még állapotos és szoptató
kismamák is szedhetik.
A belőle készített tinktúrát sikerrel
használhatjuk hajhullás esetén, emellett a növény a hajnövekedést is
serkenti. Frissen szétmorzsolt levelei fertőtlenítik a sebeket, és
felgyorsítják a sebgyógyulás folyamatát.
Főleg a bakteriális fertőzés kezdeti szakaszában képes teljes mértékben
megállítani a betegség fejlődését. Felettébb megbízhatóan “dolgozik” a
vese, a húgyhólyag, a prosztata és a női nemi szervek gyulladásos
megbetegedéseinél, valamint a légutak legkülönbözőbb gyulladásainál.
Kiváló eredményeket sikerült vele elérni olyan hallójárat-gyulladás
esetén is, amelynél az antibiotikum-kezelés nem volt hatásos. A
sarkantyúka hatásai azonban nem korlátozódnak kizárólag a baktériumokra,
hiszen hatékonyan szembeszáll a vírusokkal és gombákkal is.
Pikánsan csípős – és rendkívül egészséges
Pompázatos színű virágzata, kerek levelei és magjai is ehetők, sőt
nagyon finomak, ezért nemcsak gyógyhatásaiért lehetünk hálásak, hanem
pazar salátanövényként is hasznosíthatjuk a konyhában. Levelei és
virágai is rengeteg C-vitamint tartalmaznak, kissé pikánsan csípős,
fűszeres ízük van, és saláták mellett szendvicskrémekbe is
belekeverhetjük – vagy csak simán a vajas, esetleg sajtos kenyérre
hintjük. A növény bimbóit eltehetjük ecetbe, ízük leginkább a
kapribogyóéhoz hasonlítható. A növény legpikánsabb ízű része a magja, és
a többi résztől eltérően, a magok hashajtó hatásúak.
Ha jót falatoznak a sarkantyúkából, nemcsak kulináris élvezetben lesz
részük, hanem egészségükért is sokat tesznek. Azt hiszem, ez a lényeg.
Egy szó, mint száz: ha a sarkantyúka első kóstolásra nem ízlene,
próbáljanak erőt venni magukon, mert megéri.
A sarkantyúka ugyanis messze földön híres antibiotikum-szerű
hatásairól. Tapasztalatok szerint több mint 40-féle baktériumtörzzsel
képes elbánni, többek között a rettegett Staphylococcusszal is.
Általánosságban elmondható, hogy a sarkantyúka – tinktúra, tea vagy
friss levelek formájában – segít lerövidíteni a baktériumfertőzés okozta
betegségekből való gyógyulás idejét, illetve megakadályozza a betegség
újbóli megjelenését. Kiválóan alkalmazható megelőzésképpen, illetve az
antibiotikumok remek természetes alternatívája lehet; de ha arra van
szükség, jól kiegészíti az antibiotikum-kezelést, hiszen felerősíti és
gyorsítja az antibiotikumok hatását.
http://www.herbamed.holtalalok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=122:bevezet
A sarkantyúkában lévő kén csökkenti a hajhullást - a femina-cikk szerint
VálaszTörléshttp://www.femina.hu/szepseg/hajhullas_ellen_hajviz